Start & Finishlocatie, rallycentrum en Klassementsproeven / Special Stages.

De klassementsproeven van de Eurol Hellendoorn Rally zijn dit jaar extra uitdagend! Deze zijn vanaf 1 september aanstaande hier terug te vinden!

Vergeet ook niet een bezoek te brengen bij de Start/finishboog of het rallycentrum bij Dieka Markelo!

 

Hiernaast treft u een overzicht van alle klassementsproeven aan vanaf 1 september aanstaande.
—->>>

Klik hier om de kaart van de KP Shakedown te downloaden

 

 

 

 

 

 

 

 

KP1 en 4 – Klein Kromhof Daarle | Klik op het logo om de kaart van de proef te downladen!

“Het geet loos!” Je hoeft niet uit het oosten van het land te komen om te begrijpen wat dat betekent. Net als vorig jaar start de Eurol Hellendoorn Rally ook nu met de publieksfavoriet: KP Klein Kromhof Daarle. Duizenden rallyfans verzamelen zich traditiegetrouw rondom het esdorp om in de schemering en bij de tweede passage in het donker de remschijven in vuur en vlam te zien staan. Wie is er direct goed bij de les? Wie pakt die felbegeerde eerste scratch? De eerste klap kan hier zomaar een daalder waard zijn. Tijdens de vorige drie edities dat deze proef werd verreden, wist de uiteindelijke eindwinnaar beide passages op deze proef te winnen.

De proef begint echter niet in Daarle, maar in het naastgelegen Daarlerveen. En dat is niet zonder reden. De startlijn ligt getrokken op het terrein van onze proefsponsor Klein Kromhof Houtvezels. Dit is bijzonder, want dat betekent dat de drie rally rijdende broers Ceriel, Jeroen en Hendri Klein Kromhof vanaf hun thuisbasis aan de rallyavond kunnen beginnen.

Nadat de teams zich op gang hebben geschoten, gaat het in vliegende vaart over de Daarlerweg, ook wel bekend als de ‘Boldiek’. Van hieruit slaan we rechtsaf de Esweg in, waar we het traditionele lusje aan de noordoostkant van Daarle nu in tegengestelde richting rijden. Bij het afronden van de lus gaan de teams haaks links de ‘nieuwe’ onverharde strook in die vorig jaar voor het eerst aan het parcours werd toegevoegd. Met twee wielen op het fietspad en twee op het zand zal het lastig zijn om de juiste balans en grip te vinden. Na deze licht oplopende strook volgt bij het opdraaien van de Groeneweg twee tricky bochten waar de rijders zoveel mogelijk snelheid proberen mee te nemen richting de Watertorenweg. Op het snelle tweede deel zullen de gemiddelde snelheden van de Rally2-coureurs, ondanks de extra moeilijkheid van het rijden in de avond en enkele haakse bochten, dik boven de 120 km/h uitkomen. Met de watertoren aan de linkerzijde gaan de teams dan ook in gestrekte vaart over de Haarweg om op de Bekkenhaarzijweg te finishen, waar in de vorige twee edities de startstreep van de proef getrokken lag.

KP2 en 5 – Schuttingdeal Mageleresch | Klik op het logo om de kaart van de proef te downladen!

De Mageleresch. Een proef die eigenlijk geen introductie behoeft: er gebeurt altijd wel iets. Het is de KP die de coureurs angst zal inboezemen en waar de juiste bandenkeuze cruciaal is. Het is de proef waar je het verschil kunt maken als het gaspedaal en de stuurbewegingen in perfecte harmonie samengaan. Het is de proef waar je de rally niet kunt winnen, maar zeker wel kunt verliezen. Daarvan zagen we vorig jaar nog maar eens het bewijs.

De start van de proef ligt op de klinkers aan de westzijde van de Mageleresch. Na een scherpe rechtse bocht dokkeren de teams naar de top om op het hoogste punt van de es linksaf via het onverharde pad de afzink te nemen. Daarna keren we via de Holleweg terug om over de oostflank van de Mageleresch te rijden. Door het volgroeide maïs het zicht hier beperkt en zal voor een extra uitdaging zorgen om de bocht goed in te schatten. Via de Achteres laten we deze achter ons om vervolgens via de Geerdijk op een glad klinkerpaadje te komen dat gevolgd wordt door een zandpad: een stukje parcours dat na vijf jaar afwezigheid er nu weer opnieuw in zit. Vanaf de Kooiweg en de Wittenbrink komen we zelfs uit op een gloednieuw gedeelte. Via een listige haakse rechts en een scherp terugdraaiende bocht draaien we het Bossinkkamp in om daar via het onverharde deel via een compleet andere kant op de beruchte haarspeldbocht uit te komen. Veel teams zijn hier in het verleden bij het aanremmen en insturen op de klinkers de fout ingegaan. Bij het uitkomen in de linkerbocht is het zaak om een zo clean mogelijke lijn te rijden om daarna de ruimte te hebben om de haarspeldbocht aan te vallen. Dat dit niet eenvoudig zal zijn, staat als een betonpaal van proefsponsor Schuttingdeal.nl boven water!

Via het beruchte onverharde Bossinkkamp lusje, dat Verstappen vorig jaar wist te verrassen, verlaten de teams op volle snelheid het gravel. Met een dubbele haakse bocht over de Vosseboerweg en de Nienenhoek komen we aan de rand van Den Ham bij de finish uit. Lost de proef over de Mageleresch opnieuw haar belofte in? Met 9,2 kilometer is het de langste proef van de vrijdagavond. Wie slaat zijn slag en wie ziet een goed eindresultaat als gravel voor de avondzon verdwijnen?

KP3 en 6 – Teunis Hallerhoek | Klik op het logo om de kaart van de KP te downloaden

De proef in Hallerhoek is de derde gang van het verrukkelijke menu dat de teams op vrijdagavond voorgeschoteld krijgen. Rallyhistorie is hier voor het oprapen, want de proef in dit buurtschap ten zuidwesten van Den Ham maakte al deel uit van het parcours van de allereerste Hellendoorn Rally in 1982. Een klassiek gerecht dat de equipes hongerig zal maken. Voor wie wordt deze proef de kers op de taart en gaat voldaan de nacht in?

De route door Hallerhoek dit jaar is een knipoog naar de eerste editie. Het eerste deel van de proef is bijna identiek aan die van 1982, maar nu wordt hij in omgekeerde richting gereden. Een hommage die deze proef extra glans en allure geeft. De startlijn is getrokken bij de Linderbeek, op de Meersendijk. Via deze slingerende weg komen we na een haakse bocht links uit bij de ‘Boers bocht’. Hier zag Hammenaar Dirk Boers ooit zijn rally door een crash tegen een schuur tot stilstand komen. Bij de voetbalvelden slaan we rechtsaf de Rohorst op om niet veel later het eerste onverharde deel van de proef te bereiken. Bij het afdraaien van de zandstrook komen de teams officieel in Hallerhoek aan. Hier moeten ze afremmen voor een scherpe terugdraaiende bocht op de Hancateweg-Oost, een perfecte plek voor dwarse acties!

In volle vaart komen de teams bij het pittige slotstuk van de proef. Via het technische en bochtenrijke stuk over de Meersenweg en Stobbelaarweg bereiken ze het beruchte lusje, dat in dit bosrijke gebied bij regen spekglad kan zijn. Het mulle zand op de Voorslagenweg zal door de rijders dan ook grondig verkend worden. Na een rechtse bocht ligt de finishlijn op de Reefhuisweg. De auto’s moeten in topconditie zijn om deze derde proef van de boucle zo snel mogelijk te voltooien. Onze proefsponsor Teunis Rijssen, bekend om hun service aan personenauto’s en als groothandel in automaterialen, is hier natuurlijk maar wat bekend mee.

 KP7 en 9 – Ten Brinke Notter

“Never Change a Winning Team” is een bekende uitspraak uit het voetbal. Wij begrijpen het principe maar al te goed. Sommige secties uit dit deze proef zijn zo geliefd, dat ze altijd wel hun weg in het parcours vinden. Zoals enkele teams vorig jaar ondervonden, zijn de grachten en sloten langs de weg hier genadeloos. Zaak dus om ver weg te blijven van de bigbags die op gevaarlijke plekken langs de proef gepositioneerd zijn. Onze dank gaat uit naar onze proefsponsor Ten Brinke Recycling die met hun bijdrage de rally zo veiliger weet te maken! Deze proef tussen Nijverdal en Rijssen zal ook dit jaar weer een van de smaakmakers zijn.

De officials ontvangen de teams graag bij de start op de Oude Morsweg, direct ten noorden van het bedrijventerrein aan de noordzijde van Rijssen. Na een haakse bocht naar links gaat het in volle vaart naar het meest prominente stukje van KP Notter, het naastgelegen buurtschap Zuna. Na een scherpe rechterbocht komen de teams op de onverharde Dennenweg. Vooral door haar lengte en techniciteit is dit stuk geliefd bij de teams en fans. De perfecte plek om de auto’s over het gravel te zien vegen!

Ook over het tweede deel met een oversteek over de Zunaweg moeten de teams scherp blijven om deze zo snel mogelijk af te leggen. Na een haakse bocht naar links steken we de Regge over en komen aan in Notter. Via de Mokkendijk bereiken we het eerste smalle stuk van de Schapendijk. Hierna volgt een linkerbocht naar het bekendere deel van de Schapendijk. Hoewel we hier ongeveer halverwege de proef zijn, stopt hier de publiekszone. In overleg met de bewoners is afgesproken om in de rest van de proef geen toeschouwers toe te laten. Zo kunnen we deze proef toch mogelijk maken. Daarom zal de route van het tweede deel niet gepubliceerd worden en vragen we om jullie medewerker zodat we in de toekomst vaker van deze prachtige wegen gebruik kunnen maken!

KP8 en 10 – Eurol Hellendoorn

It’s Coming Home. Terug op de oale groond. Dit is de langste klassementsproef van de Eurol Hellendoorn Rally. Het is als een Greatest Hits-album vol rallyklassiekers. Namen als Schuilenburg, Eelen, Rhaan, Hancate, Egede en Marle klinken als muziek in de oren van echte rallyliefhebbers.

De proef van ruim 14 kilometer begint in de bossen van Schuilenburg. Hier galmt het geluid van brullende motoren tussen de torenhoge bomen. We starten op de Elerweg, waarna via de Nieuwe Twentseweg een haakse bocht het onverhard wordt ingereden. Dit gedeelte is onveranderd ten opzichte van vorig jaar. Vlak voor het crossbaantje slaan de teams linksaf om opnieuw over de klinkers van de Elerweg te rijden. Via de Olthofsweg bereiken we misschien wel de bekendste gravelstrook van de rally: de Marsdijk, met haar lange doordraaiende bocht tussen de maïs door. Hier loert het gevaar van overstuur en het maïs hakselen. De daaropvolgende Mekkelinksweg vereist opperste concentratie om op dit smalle paadje de auto op de baan te houden. Langs de oevers van de Midden-Regge ronden de teams de beroemde haarspeldbocht bij Hancate. Langs de Ommerweg tussen Hellendoorn en Ommen staat altijd veel publiek, dus zorg dat je op tijd bent voor een goed plekje!

Halverwege de proef worden de wegen langs de Regge ingeruild voor die langs het Overijssels Kanaal. Via de Leemkampweg slaan we rechtsaf richting het bekende Restaurant Bacco en het Pannenkoekenhuis in Marle. In plaats van het lusje over het fietspad slaan de teams direct linksaf de Piksenweg in. Een scherpe bocht naar links leidt naar de Meester Werkmanstraat, een brede weg waar de coureurs kunnen ‘uithalen’ en de handrem kunnen aantikken. De onverharde Schothoeksweg biedt nog een uitdaging met een lekker snijbochtje.

Na een serie haakse bochten eindigt de proef op de Goossenweg, vlak bij de rotonde bij de ‘Haandwiezer’ in Marle. Wie kan op deze koningsproef het verschil maken? Misschien dat de keuze voor de juiste smeermiddelen wel het verschil kan maken. Proefsponsor Eurol voorziet de teams hierin uiteraard graag.

KP11 en 14 – Wolves Ypelo | Klik op de afbeelding om de kaart van de KP te downloaden

De aftrap van de tweede helft van zaterdag vindt plaats in en om Ypelo. Het plaatsje tussen Wierden en Enter is niet alleen de locatie voor een klassementsproef, maar ook de thuisbasis van proefsponsor Wolves. We hopen echter dat enkel de karakteristieke gele Kadett van Wolves op de proef te zien zal zijn en dat de takelauto’s op de parkeerplaats blijven. Met een compleet nieuw uitgestippeld eerste deel zullen goede notes van extra belang zijn.

De start bevindt zich ten oosten van Enter, vlak boven de A1, nabij Landgoed het Rheins. Op de Reintsweg begint het met een knikje naar links om over de Twickelervaart te gaan. Via de Beumersweg en Spooldersweg moeten de teams aan de handrem trekken om via een scherpe bocht het eerste onverhard van de proef te bereiken. De Goordijk leidt de teams in volle vaart noordwaarts waar het onverhard weer overgaat in verhard. Vlak voor het binnenrijden van het buurtschap Enterbroek draaien we scherp naar rechts de Bokdamsweg op, in de richting van het Twentekanaal. Op de T-splitsing voor het kanaal gaan we naar links, over de Kanaalweg.

Na een snelle en tricky bocht onder de tunnel tussen Bornerbroek en Enter komen we weer op inmiddels bekend terrein, het tweede deel van de proef. Via de Keursweg gaan we in volle vaart de Doorbraak over om deze niet veel later opnieuw over te steken in westelijke richting. Via de Ypeloweg maken we een grote lus om de linkerzijde van het Mokkelengoor om in het ‘centrum’ van Ypelo te komen. Via de Ypeloschoolweg pakken we de drempel om bij het Meestershuis naar rechts te gaan. Bij het oversteken van de Exosche Aa slaan we enkele honderden meters voor onze partner Wolves naar links om op het grondgebied van Rectum te komen. Via de Sluizendijk gaan we linksaf de onverharde 2e Nieuwstadsweg in, waar vorig jaar het publiek rijen dik langs de kant van de weg stond. Na een klein stukje asfalt keren we terug op het onverharde deel in dit heerlijke stukje van de proef. Via een lus over de Kloosterhoeksweg slaan de teams linksaf voor een sprint naar de finish. De finish ligt namelijk niet veel verder op de Sluizendijk.

KP12 en 15 – Vredestein Beuseberg | Klik op de afbeelding om de kaart van de KP te downloaden

Wie wordt de koning van de berg? De Beuseberg is een echte scherprechter, met allerlei ondergronden, hoogteverschillen en verschillende typen bochten die deze proef een beruchte en geliefde status hebben gegeven. Niet zo gek dus dat bandenexpert Vredestein partner is van deze KP. De echte klasbakken vinden hier een rallyspeeltuin en kunnen zich hier met hun stuurmanskunst onderscheiden. En opnieuw een proef die drastisch is veranderd. En misschien nog wel mooier is dan hij al was.

De start is enkele honderden meters verderop dan vorig jaar op de Aalpolsweg. Waar we deze weg voorheen over een ruime afstand afreden, slaan we nu eerder linksaf, de Sprengenweg in. In dit beboste, smalle en kronkelige stuk zijn eerst nog klinkers te vinden, maar de weg gaat niet veel later over in zand. Een prachtig stuk over dit glooiende landschap. Aan de ene kant de bosrand, aan de andere zijde een prachtig open uitzicht over Holten. Wie hem hier durft te laten staan, kan een eerste slag slaan.

Via de Kwintenweg rechtsaf komen we weer op bekend terrein, op de Menumsweg. Hier vinden de teams een van de bekendste stukjes gravel van de rally, langs het terrein van de rally gekke familie Jansen – dank voor jullie gastvrijheid! Waar we hier andere jaren de snelle bocht rechts namen van het gravel af, slaan we nu linksaf om direct weer rechtsaf te gaan op de Evertjesweg. Met de Zuurberg aan de linkerzijde bevinden we ons inmiddels al in het

laatste stukje van deze fantastische proef. Op volle snelheid trekken we langs het motorcross circuit om rechtsaf de Langstraat in te rijden. Dit snelle stuk brengt de teams parallel aan de A1. Na een rechterbocht over de Schuppersweg en een scherp terugdraaiende bocht naar links wordt niet veel later de finish bereikt op de Beusebergerweg. Het is misschien de kortste proef van de rally, maar misschien ook wel een van de meest tricky proeven!

KP13 en 16 – Jabe Stokkum | Klik op de afbeelding om de kaart van de KP te downloaden

Wie denkt dat de rally rustig eindigt, heeft het mis. Nee, de Eurol Hellendoorn Rally sluit af met een spektakelstuk. Een langgekoesterde wens van de organisatie komt in vervulling: de terugkeer van klassementsproef Stokkum. In dit buurtschap nabij Markelo bereiken we het letterlijke hoogtepunt van deze editie. In dit prachtige, glooiende landschap lijkt de tijd stil te staan. Het ideale decor voor de finale van deze Eurol Hellendoorn Rally! Speciale dank gaat uit naar de aanwonenden, die met hun medewerking deze proef mede mogelijk maken.

Nog geen tijd dus om op de lauweren te rusten. Nog even vlammen op deze klassieker uit de rally. De start van de proef is op de Petersweg, die we via een rechterbocht naar de Diepenheimsedijk al snel achter ons laten. Daarna volgt een scherp terugdraaiende bocht naar links, de Oude Borculoseweg op. Met volle vaart maken we een slinger naar links, waar het belangrijk is om de juiste lijnen te rijden. Ondanks de onbalans die daardoor in de auto ontstaat, moet er direct aangeremd worden voor een ‘T-rechts’ de Stokkumerweg op. Via de Twikkelerweg slaan we linksaf de Kerkweg in. En daar zijn ze dan: de klinkers! Deze klinkers zijn wat deze proef zo uniek maken en een extra dimensie geven. Glad zijn ze sowieso, dus het zal sowieso een extra lastigheidsgraad met zich meebrengen.

Vervolgens komen we op een stukje die voor toeschouwers niet toegankelijk is. Niet alleen om de bewoners te ontlasten, maar omdat hier geen veilige zones zijn om te kijken. Gelukkig zijn er voldoende andere plekken om van deze prachtige regio te genieten, die zo uit een Sallands schilderij lijkt te komen. We pakken op de Loppinksweg de draad verder op, om zo verder in dit buitengebied van Stokkum te blijven. Via deze licht oplopende strook slaan we linksaf de Kerkweg in. Hier komen we uit op De Hulpe, het ‘dak’ van de rally. De snelheid zal hier goed inzitten, wellicht tegen de begrenzer aan, al zal de drempel die er ligt dit misschien verhinderen. Nog een klein stukje en dan is daar alweer de finish van de proef. Na een haakse rechts volgt een haarspeldbocht naar links om op de onverharde Tichelweg uit te komen. Daar ligt niet veel verder de finish van de proef en bij de tweede doorkomst dus ook de finish van de rally. Hier zal de winnaar ongetwijfeld juichend uit de auto springen om daarna bij het servicepark niet ver verderop bij Dieka officieel gehuldigd te worden.

ONZE HOOFDSPONSOR: