Start & Finishlocatie, rallycentrum en Klassementsproeven / Special Stages.

De klassementsproeven van de Eurol Hellendoorn Rally zijn dit jaar extra uitdagend! Hieronder is het overzicht te vinden met alle klassementsproeven. Ook de kenmerken zijn hier terug te vinden.

Vergeet ook niet een bezoek te brengen bij de Start/finishboog of het rallycentrum bij Dieka Markelo!

 

Hiernaast treft u een overzicht van alle klassementsproeven aan.
—->>>

KP01 & 04-KLEIN KROMHOF-DAARLE
Eerste klassementsproef zeer snel
Wie wint in het donker van Daarle
HELLENDOORN – De Eurol Hellendoorn Rally 2023 telt acht verschillende klassementsproeven, verdeeld over twee dagen, vrijdag 15 en zaterdag 16 september. Elke klassementsproef zal twee keer worden verreden door de deelnemende equipes. In een serie berichten stelt Erwin Doctor, drievoudig winnaar van ‘Hellendoorn’ (1988, 1989 en 1990) de proeven voor. Vandaag KP1 (en 4), Klein Kromhof-Daarle.
De eerste meters op snelheid van de Eurol Hellendoorn Rally 2023 zullen worden verreden op misschien wel de allersnelste proef van de rally. Want daar staat KP Daarle om bekend. De proef is door velen gekend met start aan de Esweg en finish achter de Tolplas. Dit jaar zal dat anders zijn. De proef start nu waar vorig jaar de finish lag en daarnaast zijn er ook andere wijzigingen doorgevoerd in misschien wel de bekendste publieksproef voor vrijdagavond.
Het is en blijft toch altijd speciaal. Die allereerste meters. De allereerste keer dat de auto’s weer van zich laten horen. Een moment dat bij iedere rallyfan voor kippenvel zorgt en het moment dat bij de rallycoureurs spanning in focus wordt omgezet. En focus zal direct belangrijk zijn. Want waar tijdens de eerste passage veel teams nog in de schemer rijden, zal het tijdens de tweede doorkomst later in de avond voor iedereen pikkedonker zijn. Dat maakt de vrijdagavond van de Eurol Hellendoorn Rally dan ook zo speciaal.
De startstreep van de proef van Daarle is getrokken aan de Bekkenhaarszijweg. Vanaf daar trekken de teams in noordwaarts, op weg naar de kenmerkende watertoren. Waar je verwacht dat er rechtsaf gegaan wordt bij de bekende splitsing, gaan we dit jaar voor het eerst links om, hoe toepasselijk, via de Watertorenweg in noordwaartse richting te rijden. Door het hele smalle wegdek hier zal de snelheid voor het gevoel van de coureurs extra hoog zijn. En dan volgt een ander nieuwtje. Want we gaan deze keer niet linksaf via de bekende ‘jump’ en de hairpin. Op de Groeneweg gaan we rechts de es omhoog om niet veel later linksaf een nieuw stuk onverhard mee te pakken. Op de plek waar vorig jaar de start van de KP was, gaan we rechtsaf om het onverhard te verlaten. Via de Esweg rijden de teams het bekende lusje om hierbij ook de beruchte ‘Bijvelds-bocht’ te passeren. Op het eind van de lus zullen de coureurs er alles aan doen om zoveel mogelijk snelheid mee te nemen. Op de kruising zullen de teams linksaf slaan richting Daarlerveen voor een eindsprint richting het einde van de proef.
De finish ligt op 1 kilometer afstand van de proefsponsor van deze klassementsproef. Het familiebedrijf Klein Kromhof is in de regio bekend als dé specialist in houtvezels en -pellets. Een thuiswedstrijd voor de familie dus. De drie broers Klein Kromhof starten alle drie ook nog eens in de rally met een gloednieuwe Renault Clio Rally3. Er zullen dus vele bekenden van dit trio langs de proef verzamelen om de broederlijke strijd vanaf de eerste rij te volgen.

VRIJDAG 15 SEPTEMBER
KP1/4 Klein Kromhof Houtvezels-DAARLE

DOWNLOAD KP1

KP02 & 05-DUSSELDORP-ALPINA-HALLERHOEK
Klassieker van het eerste uur
Hoog spel op de Hallerhoek
HELLENDOORN – De Eurol Hellendoorn Rally 2023 telt acht verschillende klassementsproeven, verdeeld over twee dagen, vrijdag 15 en zaterdag 16 september. Elke klassementsproef zal twee keer worden verreden door de deelnemende equipes. In een serie berichten stelt Erwin Doctor, drievoudig winnaar van ‘Hellendoorn’ (1988, 1989 en 1990) de proeven voor. Vandaag KP2 (en 5), Dusseldorp-ALPINA-Hallerhoek.
Een klassieker van het eerste uur. De proef door dit buurschap nabij Den Ham maakte namelijk al deel uit van het parcours tijdens de eerste editie in 1982. De wegen die in dit coulisselandschap liggen, lijken bijna gemaakt te zijn met een rallyproef in het achterhoofd. Smal, snel, technisch, het heeft het allemaal.
Veel andere stukken dan vorig jaar en ook nog eens in tegengestelde richting. De navigatoren zullen het druk hebben. Het vele bochtenwerk zorgt ervoor dat de rijders veel informatie moeten verwerken om de situaties goed in te schatten. Dat begint al bij de start. Tussen de boerderijen nabij Egede draaien we links de Reefhuisweg op. Na een kilometer is er het eerste onverhard. Vooral als het regent of vlak voor de rally heeft geregend, kan het hier in dit door de bomen beschutte stuk erg verraderlijk zijn. Via de Meerseweg laten we het onverhard achter ons en rijden via de Hancateweg-Oost richting Hallerhoek. Vlak voor de Marleseweg wordt via een scherpe linkse bocht het meest technische gedeelte van de proef aangevangen.
Dit tweede stuk bestaat dus uit vele technische stukken en snelle bochten die de juiste inschatting van de teams vereisen. Tussen de boerderijen en landerijen wordt ook nog een stukje onverhard meegepakt die nog niet vaak is gebruikt en voor veel teams nieuw zal zijn. Via de Rohorst wordt bij de kruising voor de voetbalvelden van Den Ham linksaf geslagen. In het stuk dat volgt hebben verschillende teams zich in het verleden al (bijna) laten verrassen en dus zal het hier in het donker extra opletten zijn. Hoewel we inmiddels het buurtschap Meer bereiken, zit er wat betreft deze KP niet veel meer in. De finishlijn ligt getrokken ter hoogte van de Linderbeek. Deze beek speelt een prominente rol in het landschap rondom Den Ham en mondt niet ver van de finish van deze KP uit in de Beneden Regge.
BMW en de rallysport gaan al lang samen. Zo won John Bosch in 1989 met de M3 de Nederlandse titel. ALPINA-importeur Dusseldorp – al bijna 60 jaar actief als BMW-dealer – is een nieuwe partner van de Eurol Hellendoorn Rally. ALPINA is een roemrucht merk, dat al sinds 1965 op basis van BMW producten sportieve, exclusieve modellen produceert. In het begin was ALPINA als tuner niet alleen succesvol in de toerwagenracerij, maar wist het merk met de ALPINA BMW 2002tii ook successen in rally’s te boeken. ALPNA is sinds 1983 zelfstandig autoproducent. ALPINA modellen beschikken over een buitengewone luxueuze afwerking van hoge kwaliteit, indrukwekkende prestaties en een uitzonderlijke rijdynamiek. Toeschouwers van de rally treffen enkele ALPINA modellen aan in het servicepark.

VRIJDAG 15 SEPTEMBER
KP2/5 Dusseldorp-ALPINA-HALLERHOEK

DOWNLOAD KP2

KP03 & 06-EUROL-MAGELERESCH


Geliefd en gevreesd
De magische Mageleresch
HELLENDOORN – De Eurol Hellendoorn Rally 2023 telt acht verschillende klassementsproeven, verdeeld over twee dagen, vrijdag 15 en zaterdag 16 september. Elke klassementsproef zal twee keer worden verreden door de deelnemende equipes. In een serie berichten stelt Erwin Doctor, drievoudig winnaar van ‘Hellendoorn’ (1988, 1989 en 1990) de proeven voor. Vandaag KP3 (en 6), Eurol-Mageleresch.
Geliefd om haar onverhard, gevreesd om de beruchte klinkerstrook. Op deze klassementsproef op en rondom ‘de Es’ zijn al vele verhalen geschreven. Wat het verhaal van dit jaar zal zijn, weet op dit moment nog niemand. Een ding is zeker. Zodra de avond valt, kunnen er magische dingen gebeuren op deze klassementsproef.
De Mageleresch is gelegen ten oosten van Den Ham, maar de start van deze KP is ten westen van Den Ham aan wat voor de lokale bewoners bekend staat als de “Leert’n” (Leertendijk). Vanaf hier trekken de coureurs richting de rand van Den Ham. Via het bekende ronde bochtje op de Ganzenmars komen we op het snelste stuk van de proef. Op de Janmansweg zullen vele teams kort tegen de snelheidslimieten van hun auto aanbotsen. Na een haaks rechts over de drempel en de klinkers komen de teams via de Vosseboerweg aan in het hol van de leeuw.
Het Bossinkkamp is één van de beruchtste stukken van deze klassementsproef waar altijd wel iets gebeurt. Na een stukje onverhard bereiken we de befaamde hairpin die met haar kinderkopjes altijd glad is. Regen of geen regen, grip vinden is hier bijna onmogelijk. Zoals een wijs navigator uit Den Ham ooit al zei: “Kan glad ween, ist dus ook”. Het Bossinkkamp verlaten we via een ‘nieuw’ stukje onverhard om daarna de Geerdijk op te draaien.
En dan de grande finale over de glooiende rug van de Mageleresch die vanaf de Geerdijk al zichtbaar is. Op dit stuk van de KP wordt duidelijk wie durft aan te vallen. Het onverhard hier zal ongetwijfeld voor verschillen gaan zorgen. Juist daarom is dit stuk zo enorm populair bij het publiek die zich hier altijd in grote aantallen verzameld. En wie weet zal dit publiek wel getuige zijn van de eerste machtsgreep van de rally. Dat zou niet voor het eerst zijn. Dat heeft deze KP dan ook haar unieke status gegeven.
Voor een proef als deze moeten de auto’s in topconditie presteren. En daarin voorziet de naamgever van deze KP en ook van de Hellendoorn Rally. Eurol is sinds 6 jaar de trotse hoofdsponsor van het evenement. Met haar topkwaliteit smeermiddelen biedt het een oplossing voor verschillende doeleinden. Powering Performance klinkt de slogan van het bedrijf en daarvoor is de Eurol Hellendoorn Rally een perfect platform.

VRIJDAG 15 SEPTEMBER
KP3/6 Eurol-MAGELERESCH

DOWNLOAD KP3

KP07 & 09-TEN BRINKE RECYCLING-BEUSEBERG

De rally’s mooiste…?
Wie wordt de baas van de Beuseberg?
HELLENDOORN – De Eurol Hellendoorn Rally 2023 telt acht verschillende klassementsproeven, verdeeld over twee dagen, vrijdag 15 en zaterdag 16 september. Elke klassementsproef zal twee keer worden verreden door de deelnemende equipes. In een serie berichten stelt Erwin Doctor, drievoudig winnaar van ‘Hellendoorn’ (1988, 1989 en 1990) de proeven voor. Vandaag KP7 (en 9), Ten Brinke Recycling-Beuseberg.
Misschien wel de mooiste klassementsproef van de rally volgens verschillende kenners. Deze proef, gelegen tussen Holten en de snelweg A1, biedt alle ingrediënten voor spectaculaire passages. Technische stukken, hoogteverschillen en verschillende soorten ondergronden zullen opperste concentratie van de teams vereisen.
Na een korte nacht zullen de eerste teams zich rond de klok van half 10 verzamelen op de Aalpolsweg voor de eerste passage op de Beuseberg. Vanaf deze klinkerweg zullen de eerste meters van een lange rallydag op de zaterdag verreden worden. Mocht het regenen, dan zal het hier erg ‘vettig’ zijn, ook al omdat deze weg bijna in zijn geheel onder de bomen ligt. Via de Fliermatenweg gaan de teams haaks links om daarna via de Lambooysweg haaks rechts de Menumsweg in te draaien. Deze onverharde strook is zonder enige twijfel het bekendste stukje van deze klassementsproef. Langs de boerderij en schuren van de familie Jansen zullen de coureurs vol in de ankers gaan om de volle breedte van de baan te gebruiken om door de bocht naar rechts te glijden. Het is zaak om zoveel mogelijk rijsnelheid mee te nemen op het asfalt om daarna over de drempel linksaf de Schuppertsweg in te gaan.
Het tweede deel van de proef vangen de coureurs aan zodra niet veel later de Langstraat ten noorden van A1 wordt ingeslagen. De Langstraat loopt al slingerend parallel langs de snelweg en laten de coureurs achter zich via het licht glooiende asfalt van de Evertjesweg. Inmiddels bevinden de teams zich weer in het gebied van de Beuseberg. Deze keer gaan we niet het bos in voor het onverhard, maar maken we een klein lusje in dit bosrijke gebied. De finalestrook van deze KP is er ook eentje waar lef nodig is. De finishstreep ligt namelijk op de Zuurberg getrokken. De hoogteverschillen en snelle (soms bijna ‘blinde’) bochten bieden een uitdagend slotstuk van deze eerste krachtmeting op de zaterdagmorgen. Wie op de vrijdagavond wat tijd heeft verloren, vindt hier dus alle ingrediënten om een inhaalslag te maken. De Beuseberg stelt nooit teleur!
De proefsponsor heeft al een lange historie met ‘Hellendoorn’: Ten Brinke Transport & Recycling uit Rijssen is al jarenlang betrokken bij het evenement. De organisatie is dan ook enorm blij om zo’n veelzijdige partner te hebben. Want of het nu gaat om transport, recycling, grondwerken of containerverhuur, bij Ten Brinke ben je aan het juiste adres!

ZATERDAG 16 SEPTEMBER
KP7/9 Ten Brinke Recycling-BEUSEBERG

DOWNLOAD KP4

KP08 & 10-VREDESTEIN-MARKELO


Op loopafstand van Dieka
Vlammen langs het nieuwe servicepark
HELLENDOORN – De Eurol Hellendoorn Rally 2023 telt acht verschillende klassementsproeven, verdeeld over twee dagen, vrijdag 15 en zaterdag 16 september. Elke klassementsproef zal twee keer worden verreden door de deelnemende equipes. In een serie berichten stelt Erwin Doctor, drievoudig winnaar van ‘Hellendoorn’ (1988, 1989 en 1990) de proeven voor. Vandaag KP8 (en 10), Vredestein-Markelo.
Een KP op loopafstand van het nieuwe servicepark bij Dieka: een unieke ervaring om alle facetten van de rally te bekijken! De proef ten noorden van Markelo brengt de teams over het glooiende landschap. Wie kraait er victorie boven op de Apenberg?
Vlak bij de afrit van de A1 ter hoogte van Restaurant De Poppe ligt de start van KP Markelo. Op hoge snelheid zullen de equipes richting buurtschap Achterhoek trekken. Hier bereiken ze één van de meest technische passages van de proef. Deze wordt ingeluid door de rechts-links combinatie via de Luttekeveldweg en Leusmansweg om daarna op de Ovinksweg terecht te komen. Hier volgen lange, snelle bochten op weg naar het zuidelijkste stukje van de proef. Met de passages in de Achterhoek achter zich, slaan de teams haaks rechts de Postweg op. Via een snel stuk is het zaak om zo laat mogelijk te remmen voor een hele scherpe linkse bocht de Winterkamperweg op. Een unieke mogelijkheid om vanaf hier een bezoekje aan het servicepark te doen, want deze haakse bocht bevindt zich op loopafstand van Dieka!
Goed, terug naar de proef. Want deze is ongeveer halfweg zodra de teams de bocht nabij Dieka hebben gerond. De weg vervolgen de coureurs door vlak na de linkse bocht rechtsaf het onverhard op te draaien. Hier zijn de vierwielaangedreven auto’s zonder enige twijfel in het voordeel, want er zal ruim een kilometer door het zand gereden worden. Via een snelle linkse bocht wordt het onverhard verlaten en komen we op de klinkers van de Oude Rijssenseweg. Ten zuiden van de Friezenberg slaan te teams rechtsaf om aan het finalestuk van KP Markelo te beginnen. Dit technische stuk brengt de teams over de Bovenbergweg om daarna haaks links bij Herberg de Kemper te gaan. Een stukje dat zo uit een Sallandse ansichtkaart gehaald lijkt. Glooiend landschap, de kenmerkende boerderijen en het vele groen zijn alles wat je hier hoopt te vinden. Het laatste stukje van de proef is inmiddels aangebroken. Na een haaks links vlammen de teams de flanken van de Apenberg op om met een eindsprint de best mogelijke tijd op de klok te zetten. Wie kroont zich tot koning van de Apen(berg)rots?
De juiste band kan het verschil maken tussen winst en verlies, zeker in de rallysport. De teams anticiperen constant op verschillende variabelen als het weer en het soort terrein om de auto zo goed mogelijk in balans te brengen en maximale grip op de weg te houden. Dat geldt zeker ook in het dagelijks verkeer. Het Enschedese Vredestein is wereldwijd toonaangevend op het gebied van banden voor auto’s, fietsen en landbouwvoertuigen. Speciale vermelding verdienen de banden voor klassieke auto’s! Voor iedere behoefte bieden ze een band die bij de duurzaamheids-, performance-, of comfortwens van de klant aansluit.

ZATERDAG 16 SEPTEMBER
KP8/10 Vredestein-MARKELO

DOWNLOAD KP5

KP11 & 14-VAN MERKSTEIJN-NOTTER


Klassieker van stal gehaald
Gaat Notter opnieuw voor de beslissing zorgen?
HELLENDOORN – De Eurol Hellendoorn Rally 2023 telt acht verschillende klassementsproeven, verdeeld over twee dagen, vrijdag 15 en zaterdag 16 september. Elke klassementsproef zal twee keer worden verreden door de deelnemende equipes. In een serie berichten stelt Erwin Doctor, drievoudig winnaar van ‘Hellendoorn’ (1988, 1989 en 1990) de proeven voor. Vandaag KP11 (en 14), Van Merksteijn-Notter.
Een klassieker die terug op het programma staat! Na een jaar afwezigheid trekt de Eurol Hellendoorn Rally weer richting Notter/ Zuna. Wat de weersvoorspellingen ook zal zijn, de proef ten noorden van Rijssen heeft altijd iets beter bijzonders. Deze proef heeft meermaals al voor een opschudding in het klassement gezorgd.
De eerste proef van de twee middag boucles wordt dus verreden in Notter, gelegen tussen Nijverdal en Rijssen. De laatste keer dat de proef werd verreden was in 2021, toen Skoda-rijder Gert-Jan Kobus met twee kanon tijden op deze proef iedereen verraste en hierdoor de eindzege pakte. De startplaats van deze KP ligt dit jaar in Zuna, aan de rand van Rijssen. Hier draaien we vlak ten noorden van Baan Twente misschien wel de meest iconische zandstrook van de rally in. Dit bochtige onverharde weggetje is geliefd bij zowel de rijders als de fans. Prachtig los zand om de auto functioneel de hoek om te gooien. Of zoals sommige Tukkerse coureurs zeggen: “eem’n goed bössel’n!”
Met dit koninklijke stuk achter ons, trekken de coureurs verder via de Smeijersdijk en de Zunaweg. Op de Zunaweg passeren de equipes de Midden-Regge die tussen Rijssen en Hellendoorn loopt en hiermee een belangrijke rol in het strijdtoneel van de Eurol Hellendoorn Rally vormt. Eenmaal de Regge over, komen de teams op het grondgebied van Notter. Vanaf de Klokkendijk slaan de coureurs linksaf richting de Schapendijk.
Na ongeveer 4,5 kilometer te hebben gereden eindigt hier de publiekszone van deze klassementsproef. In overleg met de verschillende belanghebbenden is de tweede helft van zo’n 5 kilometer op deze KP verboden voor publiek en dus zullen we de route hiervan niet publiceren. Voor ons een moeilijke beslissing, maar het is de enige manier om voor de teams een volwaardige en technische klassementsproef aan te bieden. We vragen het publiek om dit te respecteren en plaats te nemen op het hiervoor beschreven parcours in de omgeving van Zuna.
Zeiden we eerder al dat deze proef beslissend kan zijn, dan is Peter van Merksteijn iemand die hierover kan meepraten en het kan bevestigen. In 2011 legde hij op KP Notter de wedstrijd in een zo goed als definitieve plooi en pakte hij zijn eerste van twee eindoverwinningen in de Eurol Hellendoorn Rally. Van Merksteijn International, is dan ook trotse sponsor van klassementsproef Notter. Het bedrijf is een bekende naam in de industrie en is gespecialiseerd in stalen wapeningsproducten en hekwerkpanelen. Kwaliteit staat hierin centraal. En daarom worden de producten van Van Merksteijn wereldwijd geliefd en gebruikt.

ZATERDAG 16 SEPTEMBER
KP11/14 Van Merksteijn-NOTTER

DOWNLOAD KP6

KP12 & 15-SCHUTTINGDEAL-HELLENDOORN
Van oudsher onderdeel van de rally
Wie heerst er dit jaar in Hellendoorn?
HELLENDOORN – De Eurol Hellendoorn Rally 2023 telt acht verschillende klassementsproeven, verdeeld over twee dagen, vrijdag 15 en zaterdag 16 september. Elke klassementsproef zal twee keer worden verreden door de deelnemende equipes. In een serie berichten stelt Erwin Doctor, drievoudig winnaar van ‘Hellendoorn’ (1988, 1989 en 1990) de proeven voor. Vandaag KP12 (en 15), Schuttingdeal-Hellendoorn.
De proef Hellendoorn dateert terug tot diep in de geschiedenis van de rally. De proef is sinds de eerste editie in 1982 in verschillende versies verreden, maar in basis is het recept altijd gelijk gebleven. De klassementsproef brengt de equipes door de landerijen ten noorden van Hellendoorn rond de buurtschappen Hankate, Elen, Rhaan en Schuilenburg. Het ultieme decor voor deze klassieker en de voorlaatste proef van de rally. Het maakt niet uit hoeveel voorsprong je hebt, de spanning zal hoog zijn. Wordt er gestreden om seconden, of is het zaak om van malheur bespaard te blijven? Het zal hoe dan ook een gevecht worden om de proef zo goed mogelijk door te komen. Want KP Hellendoorn is namelijk de langste van de rally.
Extra speciaal voor deze KP is de start, die namelijk in Schuilenburg is, waar de brullende motoren op haar mooist mogelijke manier klinken. Na de start duiken de teams direct de bossen in voor een onverharde passage. Via een haakse bocht verlaten ze het onverhard om de slipperige klinkers van de Elerweg op te draaien. Via de Olthofsweg volgt het legendarische stuk over de Marsdijk. Het zand wat hier metershoog in de lucht wordt gegooid, zorgt altijd voor een grote glimlach bij het publiek. Via de Mekkelinkweg komen we bij nog zo’n bekend plekje dat na een jaar afwezigheid terug is: de haarspeldbocht bij Hankate! De beelden van deze bocht uit het verleden staan bij veel liefhebbers op het netvlies gebrand. Deze bocht nodigt veel teams uit om de handrem flink aan te trekken. Na de haarspeldbocht volgen we de contouren van het aangrenzende water om via de Hancateweg Oost achtereenvolgens op de Noordelijke en Zuidelijke Kanaaldijk uit te komen. Hierna wordt het technische stuk over de Leemkampweg bereikt om ter hoogte van Restaurant Bacco haaks rechts af te slaan. Via dit smalle weggetje volgt nabij het Pannenhoekenhuis een haaks rechts om de bredere Hellendoornseweg te betreden. Daarna pakken de teams het parallelweggetje om via een haarspeldbocht de Hellendoornseweg via de Piksenweg te verlaten. Deze spectaculaire bocht werd in het verleden slechts een handvol keren in het parcours meegenomen. Via de Oude Twentseweg en de Meester Werkmanstraat wordt er direct over het water linksaf de Schothoeksweg ingedraaid voor nog wat onverharde meters van deze proef. Wat nog rest zijn twee haakse bochten om daarna ten zuiden van de rotonde bij ‘de Haandwiezer’ te finishen.
Hier op de bakermat van ‘Hellendoorn’ zijn al velen door het rallyvirus gegrepen. Het is dan ook niet zo gek dat de sponsor van deze KP uit de gemeente Hellendoorn komt. Rik Karsten, zelf deze editie deelnemend met een Ford Fiesta, draagt met zijn bedrijf Schuttingdeal.nl de rally een warm hart toe. Vanaf de locatie in Daarlerveen heeft het bedrijf een vernieuwend concept voor de consument: via hun online webshop worden alle materialen en tools aangeboden om zelf je eigen schutting samen te stellen. Helemaal naar jouw wensen dus!

ZATERDAG 16 SEPTEMBER
KP12/15 Schuttingdeal.nl-HELLENDOORN

DOWNLOAD KP7

KP13 & 16-WOLVES-YPELO


Finale op de grens van Twente en Salland
Altijd iets speciaals op Ypelo
HELLENDOORN – De Eurol Hellendoorn Rally 2023 telt acht verschillende klassementsproeven, verdeeld over twee dagen, vrijdag 15 en zaterdag 16 september. Elke klassementsproef zal twee keer worden verreden door de deelnemende equipes. In een serie berichten stelt Erwin Doctor, drievoudig winnaar van ‘Hellendoorn’ (1988, 1989 en 1990) de proeven voor. Vandaag KP13 (en 16), Wolves-Ypelo.
Op de grens van Twente en Salland zullen de teams op de zaterdagmiddag onder andere strijden in en om Ypelo. Verschillende equipes vonden tijdens de plotselinge regenbui vorig jaar hun Waterloo op deze proef. Een listige proef waar je je snel kunt laten verrassen! Klassementsproef Ypelo is een echte klassieker in de geschiedenis van ‘Hellendoorn’ en is al op vele verschillende manieren gereden. Het gebied tussen Wierden en Enter is enorm gevarieerd en nodigt dan ook uit om iedere keer een proef uit te tekenen die weer net iets anders is dan het jaar ervoor. En dat is dit jaar geen uitzondering! Er zitten stukken in die vorig jaar ook werden gebruikt, maar er zijn ook nieuwe weggetjes, of weggetjes die al een aantal jaren onaangeroerd waren en nu zijn opgenomen in de proef van dit jaar.
De start bevindt zich op het noordelijkste puntje van de proef, op de Ypeloweg. Het belang van een goede start door zoveel mogelijk snelheid mee te nemen zal hier extra van belang zijn. Wat volgt is een stuk van 2,5 kilometer met een passage over de Eksosche Aa. Maar voor de teams nog van groter belang zijn de lange doordraaiende en snelle bochten die daarop volgen. Met de bomen aan beide kanten van de weg ligt met de hoge snelheden het gevaar op ‘tunnelvisie’ op de loer. Na 2,5 kilometer zullen de remmen echt goed getest gaan worden voor de eerste haakse bocht naar links om het onverhard op te draaien. Na het onverhard is het zaak om de focus te behouden voor een hele scherpe terugdraaiende bocht naar links de Iemenkampsweg op. Via de Zomerdijk en de Hoeselderdijk volgt een heel technisch en smal stukje op de Keursweg waarna de rijders koers zetten in noordelijke richting. Hier komen we aan bij het ‘stukje Ypelo’ dat eigenlijk ieder jaar terug te vinden in is het parcours. Het lusje over de Ypeloschoolweg weet altijd wel haar plekje op te eisen. Ter hoogte van Het Meestershuis slaan de coureurs rechtsaf. Hierbij bereiken we inmiddels het grondgebied Rectum, dat het decor vormt voor het laatste gedeelte van de KP. Via de Sluizendijk en 2e Nieuwstadweg zal er zonder twijfel veel gebruik van de handrem gemaakt gaan worden voor een scherpe bocht naar links het zand op. Daarna volgt een deels verhard en deels onverhard lusje over de Kloosterhoeksweg om niet veel later de eindstreep van KP Ypelo te bereiken.
Zeg je Ypelo, dan zeg je Wolves. De lokale rallyheld weet al jarenlang het publiek te vermaken met zijn gele Opel Kadett. Ook buiten de rally om, is de naam Wolves aan de automobiliteit te linken. Berging, pechhulp en transport zijn de belangrijkste pijlers van het karakteristieke (gele) bedrijf.

ZATERDAG 16 SEPTEMBER
KP13/16 Wolves-YPELO

DOWNLOAD KP8

ONZE HOOFDSPONSOR: